Julfahmi
Julfahmi

“3 Pelumba Malaysia” yang Menduduki Kejohanan Dunia MotoGP

Posted on

Asia Tenggara berjaya meletakkan wakilnya di podium. Beliau adalah Zulfahmi Khairuddin dan Hafiz Syahrin dari Malaysia, diikuti oleh Khairul Idham Pawi, juga dari Malaysia empat tahun kemudian. Fakta unik adalah bahawa ketiga-tiga mereka dapat memanjat podium pada usia yang sangat muda, berusia kurang dari 23 tahun.

Julfahmi

Zulfahmi KhairuddinPodium pertama di Asia Tenggara

Zulfahmi Khairuddin membuktikan bahawa tahun 2012 adalah tahun terbaiknya dalam kejohanan MotoGP kelas MotoGP. Zulfahmi yang berkali-kali menamatkan 10 teratas membuat kejutan di ‘rumahnya sendiri’ apabila berjaya mencapai kedudukan teratas dalam siri perlumbaan di Litar Sepang, Malaysia. Malah, dia hampir membuat lagu kebangsaan “My Country” bergema di Sepang.

Hafizh Syahrin Abdilah

Hafizh Syahrin Abdullah“Pescao” adalah Lively on the Wet Track

Pencapaian Syahrin dalam Kejohanan CEV cukup untuk membuat penonton kagum. Rupa sepanjang tahun 2012 dan 2013 boleh dikatakan hebat. 2013 adalah tahun terbaik dalam Kejohanan CEV. Dia berulang kali memanjat podium, walaupun dua kali di podium pertama.

Khairul Idham Pawi

Khairul Idham Pawi – ‘The Wonder Boy’ dari Perak, Malaysia

Lelaki yang dilahirkan pada 20 September 1998 adalah pelumba Malaysia pertama yang berjaya membuat revolusi lagu kebangsaan di podium tertinggi. Secara praktikalnya, Khairul Idham Pawi adalah yang pertama di Asia Tenggara yang berjaya menamatkan pertama dalam siri perlumbaan MotoGP, tepatnya dalam kelas Moto3. Pencapaian luar biasa untuk penunggang yang sangat muda.

dunia motor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *